Thursday, August 20, 2009

TIPS UNTUK CANTIK & SIHAT


Artikel ini saya ambil dari sebuah buku YANG SAYA PINJAM DENGAN 'KAK NURUL' iaitu 70 SIFAT LELAKI & PEREMPUAN yang perlu diketahui, dan agak menarik untuk dikongsi bersama untuk kaum hawa...mari kita lihat yer...sape yang kena!!

 • wanita selaunya gemar menjaga diri, merwat muka dan tubuh badannya dengan alat-alat kecantikan seperti perfum,bedak dan sebaginya. Ianya merupakan sifat semula jadi yang ada pada wanita.
Pertama:

 • Menjaga kejelitaan semula jadi ( natural beauty) dengan tidak memakai bahab-bahan luaran tetapi menjaga emosi.fizikal dan mental. Gunakan masa untuk perkara yang berfaedah dabtentukan wawasan secara objektif, jangan banyak berangan. Tidur awal setiap malam dan bangun awal setiap pagi untuk solat subuh, dan jangan tidur siang hari. ( adui kena batang hidung sendiri daa..huhuuh..insyallah cuba perbaiki)
Kedua :

 • Latih diri bercakap dengan nada yang lemah-lembut, tidak sengau atau suaranya terlalu kuat. Kerana sememanya wanita itu mempunyai watak yang lembut dan tidak suka kekerasan.
Ketiga :

 • Biasakan mengunakan perkataan yang melambangkan keluhuran budi seperti 'tolong' serta 'minta maaf'. Jangan gunakan perkataan yang terlalu beremosi seperti bosan,sakit hati,menyampah,benci dan sebagainya kerana ia akan menyebabkan muka jadi berkerut dan masam..so kawal emosi diri!nanti cepat tua.
Keempat :

 • Kebersihan sentiasa dijaga. Makanan yang berupa ulam-ulam yang wangi serta sayuran dan buah-buahan segar patut selalu dimakan.Gunakan sabun yang tidak merosakkan kulit. (kalau ulam makan ngn sambal belacan lagi sedap!!)
Kelima:

 • Tangan perlu sentiasa bersih dan lembut. Jangan gunakan bedak yang bukan-bukan, pakai la losyen.Selalu guna bedak sejuk untuk menjaga kulit muka.Jangan banyak berangan.


Keenam :

 • Ia mahkota kejelitaan gadis. Bersihkan rambut tapi jangan terlalu kerap. Bila sikat, ualngi sikatan ke seluruh bahagian kepala untuk menjadikan rambut subur dan berklilat. Ramai lelaki suka gadis berambut panjang tapi rapi dan lindungi rambut di bawah sinaran matahari..so bertudung lebih baik.
Ketujuh :


 • Latih cara berjalan. Jauhi dari berjalan mengekang atau tangan terlalu dihayun. Langkah jangan terlalu besar. Berjalan jangan terlalu laju. Badan jangan terlalu membongkok atau tegak. Leher jangan terteleng( senget sebelah). Muka elok ditundukan sedikit..nanti di katakan hidung tinggi.
Kelapan :

 • Bila duduk di atas lantai duduklah dengan bersimpuh. Kalau duduk diatas kerusi eloklah sila panggung. Jangan mengangkang.Tangan jangan selalu digerakan semasa bercakap. Cara bergerak biarlah lemah-lembut.

Kesembilan :


 • Latihlah la senyum jangan tersengeh. Tutup mulut bila ketawa. Ketawa secara sederhana. Selalu tersenyum dengan tujuan yang baik.(senyum itu sedekah)
Kesepuluh :


 • Mata jangan terlalu liar memandang sekeliling. Tundukkan mata dan memandang hanya kepada apa yang sedang anda hadapi. Jangan terlalu kerap mengerdipkan mata. Usah terlalu kerap menjeling walaupun kepada buah hati anda.(dari mata turun ke hati, dari hati turun ke..??lu pikir ka semdiri..

Kesebelas :

 • Sentiasa bertamankan ibu atau saurdara bila keluar. Minta izin ibubapa. Pakaian sopan dan menutup aurat. Pulang seawal mungkin sebaiknya sebelum maghrib.

Keduabelas :


 • Taat beragama. Jangan berbohong.Jauhi dari merungut. Jauhi dari menjadi amat cerewet dan jaga hati orang lain.Budi bahasa budaya kita.

0 comments:

Post a Comment